Oda, een geluidsrelikwie (680 A.D. – 2007)

Cilia Erens maakt geluidswandelingen. Ze neemt de luisteraar via koptelefoons mee naar andere sferen en, in dit geval ook, andere tijden. Voor de Manifestatie Oda, een geluidsrelikwie (680 A.D.-2007) ging ze op zoek naar de vrouw die haar naam aan Sint-Oedenrode gaf, de achtste-eeuwse blind geboren Schotse prinses Oda.

Tijdens de Culturele Dag op 30 september 2007 herleeft voor inwoners van Sint-Oedenrode een eeuwenoude mythe. Oda, een geluidsrelikwie is een geluidskunstwerk dat de legendarische reis van de Heilige Oda naar Sint-Oedenrode tot leven roept. Schotse natuurgeluiden waarin de blind geboren Oda in haar jeugd ronddoolde gaan langzaam over in hoe Sint-Oedenrode nu klinkt. Wie meereist loopt op 30 september tijdens ‘De Manifestatie’ geblinddoekt mee naar de kapel van Sint Oda begeleid door een metgezel.

‘Slotjes van Sint-Oedenrode, 7 waarvan 3’ is een project van de Kunststichting Sint-Oedenrode i.s.m SKOR (Stichting Kunst en de Openbare Ruimte).

Basis en uitgangspunt voor het project vormt een omgevings-architectonisch raamwerk ‘7 waarvan 3’, een onderzoek van landschapsarchitect Paul Roncken, opgetekend in het gelijknamige boekwerk. Deze aanzet neemt vijf invalhoeken tot uitgangspunt en gaat hiermee in op de cultuurhistorie en de landschappelijkheid van Sint-Oedenrode (Rooi). Een Wandelpad vormt een onderdeel, waarvoor Floris van Alkemade twee bruggen aanlegde.

‘Blind Geloof’  NRC Cultureel Supplement (12-10-2007) door Edzard Mik