Klankroutes Wereldoorlog 1
Niets laat me vermoeden
In de warme lucht wentelen opnieuw de zwaluwen, ergens hoog meen ik een leeuwerik te zien stijgen. Daarboven het blauw, het smetteloze blauw dat me herinnert aan de fresco’s van mijn vader. Niets laat me vermoeden dat het oorlog is.
Deze drie zinnen komen uit het boek ‘Oorlog en Terpentijn’ van de Belgische schrijver Stefan Hertmans over zijn grootvader in de loopgraven van vermoedelijk de grootste 'Luisteroorlog' ooit. Ze inspireerden me tot het maken van deze geluidswandeling over de 1e wereldoorlog waarin de natuur zelf de hoofdrol speelt. Met actuele geluidsopnames van het natuurgebied op de grens met Nederland bij Grenspaal 185, met klank-verwijzingen naar de Belgische vluchtelingenkampen in Nederland tijdens de WO1 en naar huidige asielzoekers centra nu.
Dit geluidswerk maakt deel uit van de 'Klankroutes Wereldoorlog 1' (Noord Limburg), waarvoor ook Benjamin van Esser (BE), Bart van Dongen (NL) en Gerrit Valkenaers (BE) locatie-gebaseerde composities schreven. Musica, Impulscentrum voor Muziek is de opdrachtgever (www.musica.be).
Opnamelocaties:
- Hagevenpad Limburg België
- Atlantikwall Museum Noordwijk Nederland
- La Chapaudie Dordogne Frankrijk
- Comrie Schotland Engeland
- Museum Flehite Amersfoort Nederland
- Asielzoekerscentrum Breda Nederland
- ‘We Are Here’ Amsterdam Nederland
De interactieve GPS gestuurde wandeling (ongeveer 15 minuten) loopt over het Hagevenpad door een natuurgebied op de grens van België en Nederland tussen Grenspaal 185 en een houten Landhek ten westen ervan.
Meer info over de klankroute met de gratis GPS-app op Klankatlas.
Vanaf 10 augustus 2015 kan deze geluidswandeling de komende jaren gelopen worden in het Belgische natuurgebied Hageven in de Kempen bij Neerpelt (paralel aan de grens met Nederland).
Het is een interactieve GPS gestuurde wandeling, mijn eerste. Het was een superspannend proces hoe ik deze techniek zou integreren met mijn binaurale geluidsopnames.
Hou het weer in de gaten. GPS is onvoorspelbaar.
Een opgeladen Smartphone of Tablet is pure noodzaak!
LÛD Geluidskunst in het Rijsterbos
Voor LÛD zijn vijftien lokale en (inter)nationale beeldend kunstenaars uitgenodigd. Kunstkring Gaasterland wil met deze tentoonstelling een beeld geven van de enorme diversiteit binnen de geluidskunst. Ik heb voor dit project een nieuwe geluidswandeling gemaakt gebaseerd op dezelfde ideeën en geluiden als voor 'Klankroutes Wereldoorlog 1'.
....... Van der Heide benut heel slim het bos als decor, met zijn koptelefoonwandeling. Cilia Erens (Amsterdam, 1946) doet iets soortgelijks in Niets laat me vermoeden: genoemd naar een regel van de Belgische schrijver Stefan Hertmans, wiens grootvader vocht in de Eerste Wereldoorlog. Nu zaten er destijds flink wat Belgische vluchtelingen in de buurt, een gegeven dat Erens knap door haar ook al binauraal opgenomen natuurgeluiden heeft gevlochten....
Leeuwarder Courant 31-8-18
Originele foto: Archief Mar en Klif/ Collectie Johan Groenewoud